21 pedofilgyanús papot függesztettek fel

Gyermekek szexuális bántalmazásának gyanúja miatt Justin Rigali philadelphiai érsek 21 papot függesztett fel a lelkipásztori szolgálatból – közölték az amerikai lapok.
Az egyházi nagyesküdtszék februárban elkészült jelentése szerint összesen 37 pap ellen indult vizsgálat, akik közül hármat már korábban felfüggesztettek. Az intézkedések az érsek közleménye szerint öt további papot is érintettek volna, akik közül azonban egy már nem szolgál, kettőt munkaképtelennek nyilvánítottak, kettő pedig nem tartozik már a philadelphiai egyházmegye kötelékébe – de esetükben az érsekség értesítette viselt ügyeikről jelenlegi elöljáróikat.
„Szeretném, ha világos lenne: a kényszerszabadságolás átmeneti intézkedés. Nem jelent sem végső döntést, sem pedig ítéletet” – hangsúlyozta Rigali érsek, aki ismételten szomorúságát fejezte ki az egyház tagjai, különösen a papok által kiskorúak ellen elkövetett szexuális bántalmazások miatt, amit nagy bűnnek és bűncselekménynek nevezett.
Februárban három philadelphiai papot és egy plébániaiskola tanárát vádoltak meg azzal, hogy megerőszakolták és bántalmazták a gondjaikra bízott fiúkat, az érsekség volt titkárát, Willam Lynnt pedig hivatalosan azzal gyanúsították meg, hogy gyermekek közelébe engedett már korábban is pedofil ügyekbe keveredett lelkipásztorokat. Ez utóbbi intézkedés precedensértékű lehet, aminek országos szinten is jelentős következményei lehetnek.
További cikkek papi szexuális bántalmazás és visszaélések témában: Lázadozik a volt pécsi püspök: médiaháború folyik ellenem – A püspökségnek volt fekete kasszája is – Feljelentések után lemondott a püspök – Szexbotrány és sikkasztás ügye van a pécsi püspöknek – Az egyházi pedofilbotrányok igazából  melegügyek – Az erőszakolta meg a gyerekeket, aki csak akarta – Papi szex, oltár előtt szopatta a pap, 80 ezer Ft-ot kapott, cikk itt. A fiú állítása szerint meg is dugta a papot. Pénzért mindenre kapható, riport készítés közben megdugta az anyját is. Templomban szopott a homoszexuális pap – 12 éves kislányt gyalázott meg a pap – Pedofil képek a plébánián – Szexuális molesztálási botrány Hollandiában – Feljelentések után lemondott a püspök – Oltáron szexelt a 12 éves kislánnyal a pap – Vak gyerekeket erőszakoltak meg katolikus papok – Az banán volt, nem a péniszem, mondja a pedofil pap – A papi pedofília áldozatai tüntettek Rómában – Szexbotrány és sikkasztás ügye van a pécsi püspöknek – Buzibárokba járnak a papok – Pedó pornótól hangos a Vatikán – Oltár előtt fajtalankodott az idős pedofil pap videóval – Pedofilbotrány miatt házkutatás a bíborosoknál – Brazíliában pedofíliával gyanúsítanak egy lengyel papot – Pedofília miatt távozhat augsburgi püspök – Elnézést kért a gyerekmolesztálásokért a pápa – A pedofília nem csak a katolikusoké – Férfiprostikra költötte lopott millióit a buzi pap – Papi pedofília az olasz papokkal is – Homoszexuális papok – A pedofília nem csak a katolikusoké – Minden katolikus gyülekezetre jutott egy pedofil vagy buzi – Buzi papok, terhes apáca sokkolja Vatikánt – Az egyház és gyerekzaklató papok önvizsgálata

Vélemény, hozzászólás?