Szabadi Diána a siketek szépe

szabadi-dia-siket-szepsegSzegedi lány is lehet idén a Miss Deaf World, azaz a világ legszebb siket vagy nagyothalló lánya. Szabadi Diána, miután tavaly novemberben megnyerte a Magyarországi Siketek Szépe versenyt, megszerezte a jogot arra, hogy képviselje hazánkat ezen a versenyen. Szabadi Dia már Prágában készül a többi lánnyal a világversenyre. Az eddigi leghíresebb siket szépség Weisz Fanni.
– Szabadi Dia tizenhat éves kora óta modellkedik, és több szépségversenyen is indult már. Idén végre megkapta a lehetőséget, hogy ő képviselje hazánkat, amit szerintem nagyon megérdemelt. A versenyen nemzetközi jelnyelven kommunikálnak, amire külön fel kellett készülnie. Ez ugyanis nagyban különbözik a magyar jeleléstől – mondja Szabadi Diána menedzsere.
A huszonkét éves lány nagy álma, hogy jeloktató lehessen. Nagyothalló-készülékének köszönhetően egyébként jól tud kommunikálni, ért és beszél is.
„Születésemtől fogva vagyok hallássérült, édesapámtól örököltem. Kiskoromban nagyon zavart a hallókészülék, mindig kivettem és eldugtam, majd nem mondtam el anyukámnak, hogy hol van. Nagyjából 5 éves korom után kezdtem megszokni” – mesélt gyerekkoráról a Diána. „A családom hetente egyszer elvitt beszédfejlesztésre, így tanultam meg rendesen beszélni. Általános iskolába halló suliba jártam, nagyon nehéz volt, de nem adtam fel! Jártam külön korrepetálásra egy szurdopedagógus – hallássérültek rehabilitációjával, a nyelvi-, kommunikációs készségek fejlesztésével foglalkozik – járt hozzám. Mert igen nagy volt a szókincshiányom, és nem minden szó jelentésével voltam tisztában, bár ez még most is előfordul néha” – emelte ki a fiatal lány, aki elmondta azt is, hogy később a Klúg Péter Iskolában tanult öt évig, számítógép-szerelő és -karbantartóként végzett. „Szerettem oda járni, mindig örömmel mentem suliba. A tanáraim nagyon segítőkészek voltak, sokat foglalkoztak velünk. Még most is sűrűn visszamegyek a suliba, szeretem az iskola rendezvényeit, mint például a farsang, a Katalin-bál stb. Jelenleg a Szent Benedek Iskolába járok, bolti, ruházati eladónak és kereskedelmi vezetőnek tanulok. Nem egyszerű ez sem számomra, de igyekszem” – így Diána, aki modellmunkákat is szokott vállalni, és megfordult már több szépségversenyen is.