Szépségkirálynő lehet a bajai triatlonos

Konkoly Áginak, a bajai Mogyi SE egykori triatlonosának 23 évesen esélye van arra, hogy ő legyen Magyarország legszebbje, kétezer jelentkezőből beválaszottak a legszebb 24-be.
– 13 évesen kezdtem triatlonozni, de négy évvel később abbahagytam a versenyszerű sportolást, készülni kellett az érettségire. Csapatban egy országos harmadik helyem van, egyéniben tizedik volt a legjobb eredményem.
A legjobbak közül július 14-én választják ki a három legszebbet, a Miss Universe Hungaryt, a Miss World Hungaryt, és a Miss Earth Hungaryt. Ők képviselhetik majd Magyarországot a Miss Universe-ön, a Miss World-ön és Miss Earth-ön.
-Ordibáltak velem, hogy adjak le hat kilót az 51 -ből – Konkoly Ági 21 éves sportolónő vallomása.
A divatdiktátorok azt akarják, hogy gebe legyen a modell. Így járt Ági is. – Korábban soha nem voltak nagyobb gondjaim a testi adottságaimmal, hiszen 89/60/90es méreteim vannak, 174 centi és 51 kiló vagyok, azt hittem, ideális – mesélte a magyar modell, akit ennek ellenére legutóbbi munkáján fogyásra kényszerítettek. Pedig testtömegindexe, a 17-es érték alacsonyabb a normálnál.
Hogy mi is ez az index? A szakemberek ezzel számolják ki az ideális testsúlyt. A testmagasságot méterben a négyzetre emelik, ezt elosztják a kilóban vett testsúllyal, s máris k ijön az irányadó szám. A 19,5-es testtömegindex alatt túlzott soványságról, 20 és 25 között normális testsúlyról, 25–30 között túlsúlyról, 30 fölött súlyos elhízásról beszélünk. Ági tehát sovány volt papíron. Mégis fogynia, szabályosan éheznie kellett.
– Én voltam a lányok között a legvastagabb. Megállás nélkül szekáltak, sőt néha már ordibáltak velem, hogy fogyjak le legalább 6 kilót, mert így nem viszem semmire. Nem tudtam semmi olyan módot, amellyel gyorsan sokat lehetne leadni, ezért azt csináltam, amit a többi lány. Elkezdtem éhezni. Számoltam a kalóriákat, naponta kb. 500-at vittem be a szervezetembe. Észre sem vettem, hogy fogyok, nem láttam az eredményt. Eldöntöttem: ha ez az ára annak, hogy szupermodell legyek, akkor inkább lemondok az éhezésről, és csakis olyan munkákat vállalok el, ahol elfogadnak olyannak, amilyen vagyok. Dr. Vincefiné Simon Tímea dietetikus szerint súlyosan egészségkárosító az éhezés.
– A nem evés nemcsak hormonális, de szervi problémákhoz is vezethet, amelyeken még a szintetikus vitaminok sem segítenek. Svincsók László, a Cosmodels Modell és Management tulajdonosa elárulta: tényleg „egyre vékonyabbak” a külföldi elvárások. – Sajnos, de nemzetközileg még mindig a soványság dívik. Nem csoda, hogy már jó pár haláleset történt a modellvilágban. Legutóbb a brazil Ana Carolina Reston (21) halt bele az éhezésbe. Ő 172 centi és 40 kiló volt. A magyar modell, Ági időben kiszállt. Talán az életét köszönheti annak, hogy nem engedett a kényszernek.

Vélemény, hozzászólás?