Szoftpornót néztek titokban Kádárék

A Mokép archívumát rendszerező szakemberek rábukkantak arra a csaknem ezer kópiából álló filmantológiára, amely az egykori Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának és Kádár János pártfőtitkárnak állt személyes rendelkezésére. A gyűjteményből a szex sem hiányzik, így például ott van a 9 és 1/2 hét is.

A Mokép-Pannónia Kft. közlése szerint az úgynevezett „Kádár-filmarchívum” darabjai nagy többség amerikai vagy nyugat-európai gyártású. A majd’ 6000 tekercsből álló privát filmgyűjtemény adatainak feldolgozása jelenleg is folyik. „Úgy tudjuk, hogy a pártállami elit és különösen Kádár János pártfőtitkár szórakoztatását szolgálták a filmek, amelyeket privát vetítéseken tekintettek meg” – válaszolta a Mokép sajtóosztálya az MTI kérdésére, hangsúlyozva azonban: értesüléseik szóbeli beszámolókon alapulnak.
Az évek során fokozatosan felhalmozódó tekercsek korábban nem voltak nyilvántartva; funkciójuk csak mostanra vált világossá. A héten megtalált kópiák nemcsak filmtörténeti, hanem történelmi jelentőséggel is bírnak, ezért elképzelhető, hogy a Mokép történész szakértőket is felkér a katalogizáláshoz.
„Széles érdeklődést” mutat a lista: Robert Clouse A sárkány közbelép című Bruce Lee-filmjétől Francois Truffaut Négyszáz csapás című alkotásán át David Lynch Elefántemberéig szinte minden műfaj képviselteti magát. A kollekcióban feltűnő, hogy az MSZMP vezetői mekkora hangsúlyt fektettek a nyugati alkotásokra, így kíváncsiak voltak például a Rocky Horror Picture Show-ra és a 9 és 1/2 hét szexjeleneteire Kim Basingerrel.
A nyugati filmek által dominált gyűjteményből szép számban kerültek elő szovjet és kelet-európai alkotások, magyar filmekből azonban nem sokat válogattak maguknak az elvtársak. Blikk információ

Vélemény, hozzászólás?