Szexuálisan zaklatják a neten a gyerekeket

azsiai_lany_laptoppal_log_a_netenZaklatják a neten a gyereket! Egy felmérés szerint az európai 14 és 17 év közöttiek 92 százaléka egyfolytában a világhálón lóg.
Az internetes fenyegetettség még sosem volt ennyire aktuá­lis, mint most – vélekednek a szakértők. Való igaz, hogy az okostelefonok és a közösségi oldalak léte nemcsak szórakozást kínál, hanem bizony olyan támadási felületet is ad, hogy ha nem vagyunk elég óvatosak, könnyen bajba kerülhetünk. Még mi, felnőttek is, a gyerekekről nem is beszélve. De milyen biztonsági óvintézkedéseket tehetünk annak érdekében, hogy megvédjük csemetéinket az internetes zaklatóktól? Ebben segít tanácsaival Stefan Tanase, a Kaspersky Lab vezető elemzője.
Veszélyben a fiatalok! Sajnos manapság a zaklatóknak nincs is olyan nehéz dolguk, tekintve, hogy az Európai Statisztikai Hivatal (Eurostat) felmérése szerint a kontinensünkön élő 16 és 24 év közötti korosztály 93 százaléka rendszerint elérhető online. Ráadásul egy ugyancsak európai tanulmány rávilágít arra is, hogy a 14 és 17 év közöttiek 92 százaléka erősen érintett az internetfüggőségben. A zaklatók ezt kihasználva támadnak, amit jól mutat az is, hogy a megkérdezett fiatalok 63 százaléka elismerte, beszélt már idegennel közösségi oldalon, mi több, közel 29 százalékuk azt is bevallotta, hogy már találkozott olyannal, akit a neten ismert meg.
Fontos szabályok, erre érdemes felhívni gyermekeink figyelmét: Az egyik legfontosabb szabály, hogy a személyes adataikat lehetőleg ne osszák meg a közösségi oldalakon! Gyakran nem is figyelünk arra, hogy a kelleténél több olyan információt teszünk ki, amellyel visszaélhetnek a zaklatók. Kedves szülők! Figyelmeztessék gyermekeiket arra, hogy semmiképp se adjanak meg telefonszámot, ne tegyék nyilvánossá a jelszavaikat és az iskoláikat!
A gyermeknek azt a szabályt is fontos betartania – ha nem akar internetes zaklatás áldozatává válni –, hogy kerülje azokat a helyzeteket, ahol ő sérthet meg másokat.
Ha csemetéje tudomást szerez arról, hogy egy ismerősét zaklatják, biztassa arra, hogy értesítse a szüleit és az osztályfőnökét… A teljes cikket elolvashatod itt.
Cikkek a témában: Fizetnek a pasik a fake facebookos barátnőért – Dugj a Facebook ismerőseiddel is – Nem kúrt a csaj a lájkok ellenére se – Kocsmában pucérkodnak a pultosok ha lájkolák őket.