Szopós szájú szexistennők: Susan Sarandon és Geena Davis

Susan_Sarandon_Geena_DavisSusan Sarandon és Geena Davis (Thelma és Louise, 1991)
Ridley Scott csodálatos road-movie-ja messze a legjobb film ebben a listában, mindkét színésznőt Oscarra jelölték érte, de végül csak a forgatókönyv kapott díjat.
Louise csinos, talpraesett, kemény nő, pincérnőként dolgozik. Barátnője, Thelma viszont visszafogott és elkeseredett, belefáradt a háziasszony szerepébe. Louise rábírja Thelmát, hogy rúgjanak ki a hámból, ruccanjanak ki a hétvégén, hogy elfelejtse a mindennapok gondjait. A két barátnő útja kellemesen indul, ám egy váratlan esemény örökre megváltoztatja az életüket. Amikor az egyik bárban megismert férfi meg akarja erőszakolni Thelmát, Louise agyonlövi a fickót. Ettől kezdve állandó menekülés az életük. Megpróbálnak átjutni Mexikóba, mielőtt a zsaruk elkapnák őket.
Kritika: Thelma és Louise bármelyik poros városban élhettek volna. A két nő rövid vakációt tervezett a hétvégére, de nem sejtették, hogy életük legkomorabb kalandjára indulnak a Pontiac Thunderbirdben. Thelma az első este felszabadultan, a maga bűbájosan lökött módján táncolgat egy jóképű férfival. De a könnyű flörttel visszaél a férfi: megveri Thelmát, és erőszakoskodik vele. Louise az utolsó pillanatban lép közbe, kezében egy pisztollyal. A férfi arroganciája nem hagy alább, a fegyver elsül. Thelma és Louise megkezdik kétségbeesett, néha keserű humorú, megrázó, de egyben felszabadító menekülésüket a törvény, és az emlékek elől. Thelma és Louise megtalálják igazi önmagukat akkor, mikor teljesen magukra vannak utalva a végtelen amerikai aszfaltcsíkokon. Szabadságukra a legnagyobb bajban lelnek rá. Amerika, a férjeik, szeretőik mellett csak elsuhannak. Ahogy egyre több kilométert tesznek meg, úgy marad egyre kevesebb lehetőségük. S bár a rendőr, Hal Slocumb (Harvey Keitel) kiáll mellettük, a remény már elszállt.
Thelma és Louise, a megérdemelten Oscar-díjas forgatókönyvíró, Callie Khouri alakjai mára a filmtörténet olyan legendás karakterei lettek, mint Bonnie és Clyde, vagy Butch Cassidy és Sundance kölyök. Ridley Scott rendező road-movie-jában a két bátor és büszke nőt Susan Sarandon és Geena Davis zseniálisan formálja meg, Harvey Keitel, Brad Pitt és Michael Madsen alakításai pedig a sztereotípiák közhelyszerűségétől kímélik meg ezt a kiváló és felejthetetlen alkotást.
[Babes]

Vélemény, hozzászólás?