6 év börtön az erőszakos hármas szexért

Élettársa segítségével erőszakolt meg egy fiatal lányt egy 38 éves férfi a kaposvári Ivánfahegyen. A párt ma ítélték el a bíróságon. Tavaly nyáron éjszaka átmentek a közelben lakó lányhoz. Gyógyszert kértek tőle, majd meghívták magukhoz, kávét és cigarettát ígértek neki. A lakásukon azon megfenyegették és bántalmazták a lányt, majd a férfi megerőszakolta. Órákon át fogva tartották, vécére is csak meztelenül mehetett ki a házból, közben figyelték. Reggel engedték el. A férfit 6 év börtönre, élettársát 3 és fél év börtönre ítélte a bíró. Az ítélet nem jogerős.
A ma elhangzó perbeszédében az ügyész hangsúlyozta: a vádlottak tagadták a bűncselekmény elkövetését, a sértett azonban következetesen fenntartotta a vallomását. A pszichológus szakértő is megerősítette a fiatal lány szavahihetőségét. Az orvos szakértő szerint a lány látlelete is nemi erőszakra utal, mert a belső combján sérülések voltak, amelyek erőszakos közösülés esetén szoktak keletkezni.
A férfi ügyvédje szerint kétséges, hogy megvalósult-e a nemi erőszak. A vádlott korábban kijelentette, hogy le akar feküdni a lánnyal, és ezt neki is tudnia kellett, ennek fényében furcsa, hogy mégis átment hozzájuk. Szabadon távozhatott volna, mert a ház ajtaja nem volt zárható, a terasz is nyitott volt. A lánynak a pár megmondta, hogy be kell szállnia a szexbe. Nem volt ellenére, hogy a lakásban tartózkodjon, hiszen nézte, hogy szeretkezik a férfi és élettársa. Vécére is kimehetett, közben cigizett és ivott is. A vádlott és védője szerint a nemi aktus erőszak nélkül történt. A lány nem kapott egy nagy ökölütést, amint állította, hanem csak egy kis pofont, hiszen az ajaksérülése ezt látszik igazolni. A lány dühös volt a férfire, aki nem védekezett a közösüléskor, ezért jelenthette fel, vélte az ügyvéd. A férfi az utolsó szó jogán azt mondta, hogy nem bántotta a lányt, aki magától jött velük. Élettársa is ártatlannak vallotta magát.
A bíró nem méltányolta a vádlottak védekezését. Erőszakos közösülés és személyi szabadság megsértésének bűntettéért 6 év, illetve 3 és fél év börtönbüntetést szabott ki. Az ítélet indoklásában kifejtette: a vádlottak eltérő vallomásokat tettek, ez arra utal, hogy nem szavahihetőek. A férfi a rendőrségi kihallgatásán azt vallotta, hogy élettársával megbeszélték, hogy bevonják a fiatal lányt a hármas szexbe, ezért mentek át hozzá. Ebbe a sértett beleegyezett, erőszak nem volt. A férfi élettársa azonban azt vallotta, hogy aznap este fájt a feje, ezért éjszaka fél háromkor gyógyszert akart kérni a lánytól, a férfi pedig csak azért ment vele, mert félt a sötétben. Beszélgettek, majd áthívták a lányt egy cigire és kávéra. Később a fejfájása miatt elaludt, amikor felébredt, akkor azt látta, hogy a férfi és a lány közösülnek. Emiatt dühös lett, ekkor a lány felkapta a ruháit, és elszaladt. Később a nő megváltoztatta a vallomását, és azt mondta a gyógyszer csak ürügy volt, minden úgy történt, ahogyan a férfi elmondta. A korábbi, ettől eltérő vallomására nem adott magyarázatot, szögezte le a bíró.
A sértett vallomása azonban következetes volt, bár az eseményeket kisebb eltérésekkel adta elő, de ez a zaklatottsága számlájára írható. A lány azt mondta, hogy a szexben önként nem akart részt venni, erre veréssel és fenyegetéssel kényszerítették. Ezt a férfi kezdeményezte, de a párja is támogatta. Miután elengedték, azonnal a városba indult, hogy segítséget kérjen. Nyomon lehet követni az útját, akivel találkozott, azoknak beszélt a történtekről, sokaknak sírva. A korábban állami gondozott lány a volt gyermekotthoni nevelőinek is elmondta, hogy megerőszakolták. A bűncselekmény helyszínének azonban a saját lakását jelölte meg. Később a rendőrségen bevallotta, hogy azért nem mondta meg az igazat, mert szégyellte magát a nevelők előtt. A pedagógusok beszélték rá, hogy tegyen feljelentést a történtek miatt. Az orvos szakértői vélemény is a sértett szavait igazolja, hiszen ő korábban azt vallotta, védekezett, amíg a férfi erőszakkal le nem gyűrte az ellenállását, ekkor keletkezhettek a combsérülései. Arra a kérdésre, hogy miért nem menekült el a lány a nyitott ajtón át, a bíró azt felelte: hideg fejjel nehéz gondolkodni a szökésről, amikor ketten bántalmazták. A 24 éves lány egyébként a pszichológus szakértői vélemény szerint félénk személyiség, stresszhelyzetben leblokkol.
Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, és kérte, hogy a férfi mellett a nőt is helyezzék előzetes letartóztatásba. A védelem felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett. A bíró a férfi előzetesét fenntartotta, de az élettársáét nem rendelte el, mert a 34 éves nő 4 kiskorú gyermekéről gondoskodik, és eddig együttműködött a hatóságokkal.

Vélemény, hozzászólás?