Penelope Cruz

A spanyol származású színésznő méltán a híres rendező, Pedro Almodovar múzsája és a szexi Javier Bardemnek, a Nem vénnek való vidék sztárjának párja. Több díjra is jelölték; az amerikai filmakadémia díját a Vicky Christina Barcelona című filmben nyújtott alakításáért nyerte el.

penelope-cruz

Penelope Cruz Sanchez a spanyol fővárosban, Madridban született, 1974 április 28-án. Ott is nőtt fel testvéreivel, Eduardoval és Monicával együtt. Penelope mindig is nagyon szerette a művészeteket, különösen a balettet és a jazz-t. A tánc iránt érzett szenvedélye vezette, amikor a középiskola befejezése helyett idejét és energiáját a balettre fordította.
Pe, ahogy őt becézik, bár nem érettségizett le, de 4 évig színi tanulmányokat folytatott Cristina Rota iskolájában, New Yorkban. Miután dráma szakon végzett, és 10 éves klasszikus balett és 3 years spanyol balett gyakorlattal rendelkezett, Penelope kész volt arra, hogy tehetségét a kamerák előtt is megmutassa. A nagy áttörés 17 éves korában történt, amikor szerepelt a Sonka, sonka c. filmben és a Belle Epoque-ban. A Franco-diktatúra előtti Spanyolországban játszódó filmben, Penelope egy gazdag ember 4 lánya közül az egyiket alakította. A Belle Epoque hatalmas sikerének köszönhetően – kilenc Goya – díjat (a spanyol “Oscar-díj”) és a Legjobb külföldi filmnek játó Oscar-díjat kapta meg – Penelope világhíres sztárrá kezdett válni.
Miután számos spanyol filmben szerepelt, mint a La Celestina és az Alegre ma non troppo, Penelope szerepet kapott az Abre Los Ojos filmben is, amelyet az. 1997-es Sundance Film Fesztiválon mutattak be, s ugyanabban az évben feltűnt a híres spanyol rendező, Pedro Almodovar Carne Tremula (Eleven hús) c. filmjében is. Bár nem sokat szerepelt a vásznon, mégis hatalmas benyomást keltett a terhes nő szerepében. És végül, Észak-Amerika is megismerkedhetett a spanyol sztárral az angol 1998-as The Hi-Lo Country c. filmben. Bár az angol közönség nem figyelt fel Penelope-ra a The Hi-Lo Country-ban, volt lehetősége viszont látni őt a spanyol-brit kooprodukcióban készített Twice Upon A Yesterday c. filmben.
1999-ben Penelope ismét egy Almodovar-filmben játszott, a hatalmas vihart kavart Todo Sobre Mi Madre (Mindent anyámról) c. filmben. A cannes-i premier után a film nagyon jó kritikákat kapott és kiérdemelte a Legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat.
Idén már ismert szereplőként jelent meg a díjkiosztón; és ha eddig nem tudták ki is az a Penelope Cruz, mostanra már mindenki megjegyezte a nevét.
Penelope különösen aktív szerepet vállal szociális problémák megoldásában; a The Hi-Lo Country c. filmért járó honoráriumát Teréz anya alapítványának adományozta. Be sure to catch Penelope in the films, Woman on Top, All The Pretty Horses, co-starring Matt Damon (she has become a vegetarian since filming this movie), Captain Corelli’s Mandolin, to be released in 2001.
After having been linked to co-stars Matt Damon and Nicolas Cage, Penelope is now involved with her Vanilla Sky co-star, the post-Nicole Kidman Tom Cruise.
[Babes]

Vélemény, hozzászólás?