Proszatagyulladás a fiatalok körében

A hosszútávú biciklizés, motorozás, vezetés, számítógépezés, túlzott alkoholfogyasztás és túlzott szex mind kiválthatja a prosztatagyulladást a fiatal fiúknál is.
A prosztata termeli az ondó 30%-át, tápanyaggal látja el a spermákat, és véd a húgyrendszer fertőzéseivel szemben. Mivel a prosztata a húgycső közelében, a húgyhólyag alatt helyezkedik el, a prosztata fertőzése a vizelet besűrűsödését, herefájdalmat, bent maradt vizelet-érzést, vizelési zavart, szexuális problémákat vált ki. Annak ellenére, hogy az urológián megforduló betegeknek a 25%-át a prosztatagyulladással küzdő betegek teszik ki, a prosztatagyulladás oka ismeretlen.
Más felnőttkori betegségektől eltérően, a prosztatagyulladás fiatalok körében is gyakori. A kiújulás kockázata elég magas, ezért szükséges az odafigyelés és a megelőzés.
A prosztatagyulladás típusai és okai: A prosztatagyulladás típusai az akut és a krónikus megbetegedések. A krónikus tovább bontható bakteriális és nem bakteriális esetekre. Fertőzést okozhat a prosztata körül kialakult vérbőség, amit túlzott alkoholfogyasztás, túlzásba vitt szexuális élet, hosszú távú biciklizés, motorozás válthat ki.
A nem bakteriális típusú prosztatagyulladás kialakulhat a fertőzött vizelet visszaáramlásától. A szex valójában segíthet a gyógyulásban, mivel a prosztata kiürül.
A prosztatagyulladás egyik legészrevehetőbb tünete, hogy nehézkes a vizeletürítés. További tünetek: gyakori vizelés, kevés vizelet, vizelés után sincs „megkönnyebbülés” érzet, nem tiszta vizelet; herék, alhas fájdalma, csökkent szexuális aktivitás, korai magömlés. A pszichológiai stressz miatt: nyugtalanság, akarat hiánya, fáradság. Akut bakteriális prosztatagyulladásnál jelentkezhet hidegrázás, alhasi fájdalom, gyakori vizelés, nehéz vizelés, ödéma. Néha akut hólyaggyulladás kíséri a tüneteket és véres a vizelet.
Ha a prosztatagyulladás súlyosbodik, az veszélyeztetheti a szexuális képességet, csökkentheti a szexuális aktivitást, impotenciát okozhat, ezért nagyon fontos a mindennapi életünk során, hogy megelőzzük a prosztatagyulladást.
Mivel a prosztatagyulladás főként azokra jellemző, akik hosszú órákon át vezetnek vagy számítógép előtt ülnek, ezért javasolt, hogy tartsanak néha szünetet, álljanak fel és végezzenek nyújtó gyakorlatokat, 2 óránként 10 percet.

Vélemény, hozzászólás?