Tinilányok felelőtlenebbek az első szexnél, mint a fiúk

Egy amerikai kutatás szerint a tinédzser lányok 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel nem védekeznek az első közösülés alkalmával, mint a tini fiúk. Ami azt jelenti, hogy nem tanulnak semmit a megelőző szexuális nevelést célzó oktatásokon elhangzottakból.
Ez a nemzetközi kutatás egészen 1973- ban kezdődött, 5012 fő 11 és 19 év közötti fiatalokat érintett.
A kutatás szerint az egy évtizeddel ezelőtti fiatalok körülbelül 17,5 éves korúkban vesztették el a szüzességüket szemben a mai adatokkal, ahol ez már 15 évesen megtörténik. Illetve e korcsoportban a legmagasabb arányban fordul elő a szexuális úton terjedő betegségek kockázata.
Sok tizenéves nem védekezik szex közben: Az 5012 vizsgált fiatal 13 százaléka azt mondta, hogy az első közösülésük alkalmával nem védekeztek. Azok közül, akik nem védekeztek, 14 százalék nem volt vallásos, 86 százalék viszont igen.
A kutatás eredményeként meglepő volt a fiúk körében az az eredmény, hogy ők inkább kockáztatnak, mintsem védekeznek. A felmérés nem számítógépes kérdőíven történt, hanem a kérdező és a fiatal szemtől szembe ültek egymással, így ösztönözve a tiniket az igaz mondásra.
Meglepő, de az eredmény szerint a lányok azok, akik kockáztatva bele mennek a védekezés nélküli szexbe, mivel azt mondják a fiúnak, hogy védekezik, neki nem kell már, közben ez nem is igaz.
A megkérdezettek kevesebb, mint 1 százaléka 11 évesen, 2,5 százaléka 12 évesen, 6,7 százaléka 13 évesen, 13 százaléka 14 évesen, 16 százaléka 15 évesen, 20 százaléka 16 évesen, 12 százaléka 18 évesen és 5 százaléka 19 évesen élte át az első szexuális élményét.
A diákok több mint 80 százaléka részt vesz szexuális nevelésen az iskolában, illetve felvilágosítást kaphat szülőktől és szakemberektől. De ennek ellenére sok fiatal nem védekezik az első együttlét során.

Vélemény, hozzászólás?