Halálbüntetés jár a pornóért Iránban

Az iráni hatóságok halálra ítéltek vasárnap két embert, mert pornóoldalakat üzemeltettek az iszlám köztársaságban – közölte az IRNA iráni hírügynökség, az ország ügyészségére hivatkozva. Közben az iráni külügyminisztérium behívatta Hollandia nagykövetét, miután a holland külügyminiszter “barbár államként” jellemezte Iránt egy holland-iráni kettős állampolgár felakasztása miatt.
A pornóoldalakat üzemelő két embert egymástól függetlenül ítélte halálra két bíróság – közölte az iráni főügyész az IRNA iráni hírügynökséggel. A főügyész közlése szerint az ítéleteket megküldték a legfelsőbb bíróságnak, amelynek még jóvá kell hagynia a két ember kivégzését. Az IRNA nem közölte a halálra ítéltek neveit.
Tavaly decemberben egy kanadai-iráni kettős állampolgárt ítéltek halálra Iránban, amiért “felnőtt tartalmú weboldalakat készített és üzemeltetett”, és “megsértette az iszlám szentségét”. A kanadai kormány aggodalmának adott hangot az ítélettel kapcsolatban. A 35 éves férfit 2008-ban tartóztatták le, amikor hazatért Iránba, hogy meglátogatassa beteg apját.
Közben vasárnap az iráni külügyminisztérium behívatta Hollandia nagykövetét, hogy tiltakozásukat fejezzék ki a holland külügyminiszter nyilatkozata miatt. Uri Rosenthal holland külügyminiszter “barbár államnak” nevezet Iránt, miután felakasztottak egy iráni-holland nőt. A 46 éves Zahra Bahramit drogcsempészet vádjával ítélték halálra, miután a 2009-es kormányellenes tüntetéseken letartóztatták.

Vélemény, hozzászólás?