Igen, tehetsz róla ha erőszakkal megbasznak

Ribanc közfelháborodást keltő prevenciós videót tett közzé a Rendőrség, mellyel a szexuális nemi erőszak potenciális veszélyére hívja fel a fiatalok figyelmét. A szerencsétlenül megválasztott “Tehetsz róla, tehetsz ellene” szlogennel kísért felvételt a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) civil szervezet is bírálja, emellett online petíció is indult, mely hangsúlyozza: minden esetben az elkövető felelős a bűnért, nem pedig az áldozat.

ribancok-kihivo ruhaban

Három, a tinédzserkor végét taposó fiatal lány kicsípi magát, alapozik otthon, majd elmegy egy buliba, ahol jól érzi magát, táncol, fiúzik. Az órák és az alkoholfogyasztás előre haladtával fokozódik a dráma, szaporodnak a kétes arcok a csajok körül, időnként látomásszerűen bevillan egy kisírt szemű, elkenődött sminkű, megtépett ruhájú lány.

A buli végére a társaság eléggé elázik, egyikük egyedül marad, mire az őt háttérben figyelő kapucnis, idegesen dohányzó fiú úgy érzi, eljött az idő egy kis erőszakra. Nagyjából így lehet összefoglalni a rendőrség által készített videót, mely azt üzeni, hogy a magassarkúban, kivágott, rövid ruhában italozó, majd egyedül hazainduló, vagy csak egyedül maradó lány is tehet róla, ha megerőszakolják.

Képzeljük el ezt a filmet más, borzalmas bűncselekménnyel! Legyen mondjuk a családon belüli erőszak, a fentiekhez hasonló, sztereotip ábrázolásban. Anya nem készíti ki apa sörét, közbeszól, mikor apa meccset néz, nincs a pörkölt mellé koviubi, és apa mindezen felbőszülve eltöri anya állkapcsát – majd jön egy rendőr, és azt mondja anyának, hogy „tehetsz róla”, hiszen ha rendben lett volna a sör, a meccs meg a savanyú, nem lett volna pofon sem. Esetleg szül szorgosan, ahogy azt a fideszes Varga István előírta nekik: „Talán az anyáknak vissza kéne térniük a gyereknevelés mellé, szülni két-három vagy inkább négy-öt gyereket, és akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnék egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak”.
Ez nem bűnmegelőzés. Ez nem az áldozatok segítése. Ez a kampány nem a nemi erőszakok számát, hanem a feljelentések számát fogja csökkenteni.
És a végére hadd szabadjon két „helyi érdekeltségű” ügyet is megemlítenem, akár úgy is, mint egykori pécsi lakos. Páva Zsolt pécsi polgármester lányát tavaly megtámadta és bántalmazta egy szatír. Biztos vagyok abban, hogy a pécsi rendőrök (helyesen) nem a fiatal lány ruházatán, bulizási szokásain vagy kihívó viselkedésén töprengtek, hanem gőzerővel keresték a tettest, akit 9 nappal az eset után le is tartóztattak. Ugyanígy biztos vagyok abban is, hogy amikor tavalyelőtt egy kolléganőjüket, a fiatal rendőrségi pszichológust megerőszakolta és megfojtotta egy nyomorult, akkor sem zsolozsmázták azt a fiatal lány holtteste fölött, hogy „tehetsz róla”. Tették a dolgukat, és elfogták az elkövetőt. Szóval lázadozik a nép, mert a kivillanó seggű és picsájú, faszállító szerelésben nemi vágyat gerjesztő pinákat megkúrnak.