Leginkább lopnak a fesztiválokon

A lopás vezeti a fesztiválokon elkövetett bűncselekmények listáját. Habár a zsebtolvajlások mellett a sátras besurranások száma is csökkent a tavalyi évben, a fesztiválokon elkövetett regisztrált bűncselekmények 77 százaléka még mindig lopásból ered. A szálláshelyen hagyott modern kütyük, tabletek, fényképezőgépek vagy a farzsebben tartott pénztárcák, mobilok pedig könnyű prédát jelentenek a tolvajoknak – hívják fel a figyelmet a Nagyon Balaton szervezői és a CIG Pannónia szakemberei.

szexbuli-pecsen

Egy-egy nagyobb nyári fesztivál több tízezer látogatót vonz. Ezeken az eseményeken elkerülhetetlenek a balesetekből, lopásokból vagy az értékek elvesztéséből adódó károk, emeli ki Tordai Réka, a CIG Pannónia EMABIT Zrt. marketing szakértője. Habár a zsebtolvajlások mellett a sátorból lopások száma is csökkent a tavalyi évben, azoknak a fesztiválozóknak különösen oda kell figyelniük az értékeikre, akik a rendezvény területén alakítják ki alkalmi szálláshelyeiket. A sátrakban hagyott értékek, mobiltelefonok, tabletek stb. ugyanis könnyű prédát jelenthetnek a tolvajoknak, ahogyan a farzsebben tartott pénztárcák és a könnyen felnyitható hátitáskák is, hívja fel a figyelmet a Lobenwein Norbert, az augusztus 20-ig tartó Nagyon Balaton rendezvénysorozat főszervezője.
A Belügyminisztérium hivatalos adatai szerint 2012-ben a rendezvény és fesztivál helyszíneken 1132 bűncselekményt, ezen belül a szabadtéri kulturális, szórakoztató eseményeken 199 esetet regisztráltak, melynek 77 százaléka lopásból eredt. A statisztikák azt mutatják, hogy első helyen mobiltelefont és PDA-t tulajdonítottak el és ezután keresték csak a készpénzt, a ruhát és a táskákat.
“Arra kérjük a fesztiválozókat, hogy vagyontárgyaik biztonsága értékében használják az érték-és csomagmegőrzőket, és lehetőleg olyan öltözékeket viseljenek, amellyel megelőzhetik a bűncselekményeket. Egy cipzáros zseb vagy egy oldaltáska komoly védelmet jelenthet a zsebtolvajokkal szemben, de a nagyobb veszteség azzal is megelőzhető, ha csak a legszükségesebb holmikkal indulunk fesztiválozni. Ha mégis megtörténne a baj, érdemes azonnal felhívni a talált tárgyak vonalát, majd feljelentést tenni a rendőrségen. Szerencsére ma már a biztosítók kínálnak – pár száz forintért – olyan, fesztiválokra szóló biztosításokat, amelyek megtérítik az eltűnt bankkártyák, iratok, fesztiváljegyek pótlásának költségét, sőt, ha kulcscsomót veszítünk el, még a zárcserét is fizetik helyettünk” – emelik ki a Nagyon Balaton szervezői és a CIG Pannónia szakemberei. Forrás Népszava.